Om forløbet

Bæredygtigt madforbrug

Bæredygtigt madforbrug - er det muligt?

Mad – du kan ikke leve uden det. Og hvad du spiser, påvirker både dig og dine omgivelser.

Hvilke typer af fødevarer behøver din krop for at kunne fungere og for at du kan leve et godt og sundt liv? Hvordan påvirker fødevareproduktionen miljøet, naturen og klimaet – og er det muligt at opnå et bæredygtigt madforbrug?

Disse spørgsmål er centrale for forløbet om mad og madforbrug.

Hvad har kroppen brug for af fødevarer og hvilke processer i kroppen omdanner maden til de byggesten, som den anvender i de utallige funktioner, der foregår hele tiden?

De fødevarer, vi indtager, består af mange forskellige stoffer og molekyler. Hvorfor vil nogle typer af fødevarer fordøjes hurtigt, mens andre lang tid om at nedbrydes i kroppen og dermed giver en længere mæthedsfølelse? Hvorfor er nogle fødevarer sundere end andre og hvorfor indeholder nogen mere energi?

For at kroppen kan fungere, skal energien i fødevarerne omsættes, så man kan bevæge sig og holde varmen. Men hvorfor er det energimæssigt mere hensigtsmæssigt at spise vegetabilske produkter frem for kød? Og hvilke konsekvenser har husdyrenes udledning af drivhusgasser for klimaet?

Når mad skal produceres til mennesker, lægger afgrøderne beslag på meget store arealer af Jordens overflade. Det har konsekvenser for dyre- og plantelivet på kloden. Også klimaet påvirkes, når skov ryddes, der opdrættes husdyr og når fødevarer skal transporteres ud til forbrugerne. Vi har brug for mange forskellige typer af fødevarer, men dyrkningen har nogle gange meget store konsekvenser for miljøet, både når regnskov ryddes og biodiversiteten reduceres og når det danske landbrug skal optimeres. Derfor er det vigtigt at have en diskussion om, hvordan man kan vælge de fødevarer, der har mindst mulig negativ påvirkning på miljø og klima.

I dette forløb får du svar på, hvordan mad er opbygget, hvad kroppen bruger det til og hvad konsekvenserne af madproduktionen har for miljøet. Du får afprøvet hvordan du kan regne på miljøbelastning ved produktion og transport af forskellige fødevarer og du får lov til at lave forsøg, hvor du analyserer maden og faktorer der har betydning for madproduktion. Men du får også indsigt i, hvordan du som forbruger kan justere dit madforbrug, så kroppen får det, den skal bruge, samtidig med at miljøbelastningen reduceres og du kan leve mere bæredygtigt. Samtidigt får du indblik i hvordan fremtidens mad og madforbrug måske kommer til at se ud.

Undervisningen er didaktiseret så du oplever at de naturvidenskabelige fag arbejder sammen om at besvare hovedspørgsmålet ‘Bæredygtigt madforbrug – er det muligt?’ gennem en række underspørgsmål:

  1. Hvad ved du om mad?
  2. Hvad er mad og hvad består det af?
  3. Hvad bruger kroppen mad til?
  4. Hvordan påvirker madproduktionen miljøet?
  5. Hvordan ser fremtidens mad ud?
  6. Hvilke anbefalinger vil du komme med til fremtidens madforbrug?

God fornøjelse.